PEREBYJNIS: Vpád vojsk do Československa v auguste 68 je odsúdeniahodný

21.08.2008 Prešov

Prešov 21. augusta (TASR) – Generálny konzulát Ukrajiny v Prešove si pripomenie štátny sviatok vyhlásenia nezávislosti Ukrajinskej republiky, ktorý východní susedia Slovenska oslavujú 24. augusta.
Pri tejto príležitosti sa v pravoslávnom chráme Alexandra Nevského v Prešove uskutoční v tento deň o 9.30 h svätá liturgia. V prešovskom Hoteli Dukla usporiada 5. septembra generálny konzul Jevhen Perebyjnis slávnostnú recepciu a v Košiciach sa 10. septembra bude konať vernisáž výstavy ukrajinského maliara Borisa Kuzmu.
\"Ukrajina si v tomto roku pripomína 17. výročie vyhlásenia nezávislosti. Pri tejto príležitosti každoročne predstavitelia štátu hodnotia pokroky, ktoré sa našej krajine podarilo dosiahnuť na domácej i zahraničnej politickej scéne. Dnes môžeme povedať, že Ukrajina má vybudovaný demokratický systém, zákonodarná a výkonná moc sa kreuje na základe výsledkov volieb. V krajine dbáme na dodržiavanie ľudských práv a slobodu médií a rovnako je u nás zavedená trhová ekonomika. Momentálne sa intenzívne pracuje na reforme našej ústavy a procese integrácie do NATO a Európskej únie, \" uviedol dnes na stretnutí s novinármi Jevhen Perebyjnis. Podľa slov generálneho konzula dosiahla Ukrajina v prvom polroku 2008 oproti predchádzajúcemu obdobiu vďaka ekonomickým reformám nárast hrubého domáceho produktu o 6,3 percenta a v prvých mesiacoch tohto roka zaznamenali 46-percentný nárast aj v oblasti investícií. Predstavitelia štátu očakávajú, že na summite Ukrajiny a Európskej únie, ktorý sa bude konať 9. septembra, sa rozhodne o ďalšej spolupráci a podmienkach podpísania dohody s EÚ o integrácii do európskeho spoločenstva. Prvým krokom by podľa Perebyjnisa malo byť zrušenie vízového režimu pre občanov Ukrajiny v rámci únie v horizonte do roku 2012.
Jevhen Perebyjnis dnes hodnotil aj vzťahy so Slovenkou republikou, ktoré označil za nadštandardné. Medzi oboma krajinami platí viac ako 50 dohovorov a zmluvných vzťahov, ktoré pomohli zlepšiť spoluprácu nielen v oblasti politiky a kultúry, ale predovšetkým ekonomiky a obchodu, dôkazom čoho sú výsledky vo sfére vzájomnej obchodnej bilancie, ktorá v roku 2007 dosiahla viac ako jednu miliardu dolárov.
\"Máme veľký záujem na tom, aby sa spolupráca rozširovala. Len počas prvého polroka 2008 sa uskutočnili oficiálne návštevy predstaviteľov Zakarpatskej štátnej oblastnej administratívy v Prešovskom a Košickom kraji. Veľmi snubne sa začala rozvíjať spolupráca medzi Ľvovskou oblasťou a Banskobystrickým samosprávnym krajom, \" poznamenal generálny konzul. \"Nové dimenzie spolupráce vytvorilo aj stretnutie spoločnej slovensko-ukrajinskej komisie v Prešove. Uskutočnilo sa veľké kultúrne podujatie na našich spoločných hraniciach v Ubli a ukrajinskí a slovenskí podnikatelia sa čoraz viac zapájajú do spoločných projektov. Za najdôležitejší úspech však považujem uzatvorenie Dohody o malom pohraničnom styku medzi našimi republikami, ktorú len pred niekoľkými dňami svojimi podpismi potvrdili prezidenti Ukrajiny a Slovenska. Nepochybujem o tom, že bude veľkým prínosom pre občanov z prihraničných oblastí oboch našich krajín, \" konštatoval Perebyjnis.
Na základe dohôd o spolupráci dôjde podľa neho pravdepodobne začiatkom roka 2009 aj k odovzdaniu historickej budovy v Užhorode, do ktorej by sa mala presťahovať slovenská škola a malo by v nej rovnako vzniknúť Slovenské kultúrne centrum. Momentálne prebieha rekonštrukcia strechy tohto objektu a práce na obnove budovy hradí ukrajinská strana. Ako protihodnotu získa ukrajinská národnostná menšina na základe dohovorov budovu na ulici Janka Borodáča v Prešove.
Pri príležitosti štátneho sviatku Ukrajiny dnes generálny konzul predstavil aj zborník materiálov z minuloročnej novembrovej konferencie Hladomor na Ukrajine, ktorý vydal konzulát v spolupráci s inštitúciami združujúcimi občanov ukrajinskej národnosti na Slovensku a Prešovskou univerzitou. \"Je pre nás dôležité, aby mladšie generácie, ale i svet vedel, ako ťažko sa rodila sloboda a nezávislosť našej krajiny a hladomor určite v tomto historickom procese nemožno vynechať. Pripomeniem len to, že 20 krajín sveta oficiálne uznalo, že hladomor možno považovať za genocídu páchanú na našom národe stalinistickým režimom. Vy si dnes rovnako pripomínate smutné výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Tento akt sily, keď sa zasiahlo do vnútorných záležitostí štátu, je neospravedlniteľný a hodný odsúdenia, \" dodal pre TASR generálny konzul Ukrajiny v Prešove Jevhen Perebyjnis.
 

Vyberte región

mark